Deze is voor jou. De ontevreden millennial.

Velen zeggen het dan wel niet, maar je bent niet de enige die zich af en toe een complete mislukkeling voelt. Het gevoel dat je nog niet bent waar je wilt zijn in het leven is misschien bij de één sterker aanwezig dan bij de ander, maar het is er. Als een ruis in je oor die niet helemaal weggaat na een flinke avond stappen. Of als een oude blessure die geen pijn meer doet, maar waarvan je toch altijd de aanwezigheid voelt. Mocht je je totaal niet kunnen vinden in deze woorden, dan wil ik je feliciteren:

Je bent één van de weinige die zich niet heeft verloren in de millennialgekte!

Je bent me er een

Die goede, oude millennials toch. Geboren tussen 1980 en 2000, in een tijdperk vol technologische ontwikkelingen. Hoogopgeleid en met een ontembare lust naar succes in het leven. Jouw leven draait om techniek, dromen waarmaken en vooral plezier hebben in alles wat je doet… En toch raak je ontiegelijk snel verveeld of ontevreden. Ja, mijn liefste millennial, je bent me er een. Wíj zijn me er een.

Het probleem is niet dat we het niet doorhebben. We wéten dondersgoed dat alles wat we op social media zien op zijn minst een beetje is aangedikt of er mooier uitziet dan in het echt. Maar waarom voelen we dan toch die ontembare druk om altijd maar beter te presteren? Om net zo een perfect leven als de ander te creëren, wetende dat datzelfde leventje helemaal niet zo perfect is?

De onsuccesvolle nietsnut

Een paar weken terug leerde ik met een vriendin een nieuw groepje mensen kennen. Binnen de kortste keren werden we gevraagd naar ons werk. Mensen zaten genageld aan tafel te luisteren hoe ik geld verdiende en hoe het was om mijn leven met zoveel mensen te delen, terwijl er op mijn vriendin haar baan als Online Marketeer niet zozeer werd ingegaan. Ik merkte aan haar dat dit niet goed viel en vroeg er na afloop over door.

Wat bleek, voor haar was dit een bevestiging dat ze nog niet was waar ze wilde zijn in haar leven. En dan werd er ook nog eens dik ingewreven dat ik al veel meer bereikt had dan haar. Mijn mond viel open, want zo zag ik dat totaal niet. In feite doet ze zelfs hetzelfde als ik, maar voor een bedrijf! Dit moment zette mij aan het denken, ik zou namelijk precies hetzelfde denken. Zet me aan een tafel met bekendere influencers en ik voel me een onsuccesvolle nietsnut.

Sinds wanneer zijn we zo ontevreden met wat we doen?

We willen de beste zijn

Het antwoord ligt hem in onze stalen maar oh-zo-vermoeiende generatie. We willen de beste zijn, in alles wat we doen. De “Ik wil het en ik wil het nu”-mentaliteit is iets wat we hebben te danken aan de technologieën van vandaag. Wil je iets bestellen, dan ontvang je dit vaak binnen 24 uur. Taxi nodig? Binnen één minuut heb je een Uber voor je neus staan. Serietje kijken? Een week lang wachten op een nieuwe aflevering hoeft niet meer, je binge-watcht gewoon in één keer 5 seizoenen weg. Zelfs een afspraakje is tegenwoordig makkelijk te maken, pak Tinder erbij en je hebt na een paar keer swipen een match. Met andere woorden: alles wat we willen, kunnen we krijgen.

Alles, behalve een baan die je gelukkig maakt (en een sterke relatie).

Alsof we allemaal kleine verwende kindjes zijn die niet binnen de kortste keren kunnen krijgen wat ze willen, vragen we altijd om meer. En beter. En sneller. Wat je voor elkaar krijgt in een jaar is belangrijker dan wat je bereikt over heel je leven. Dat zorgt voor constante druk, want zodra je X hebt bereikt, ben je alweer ontevreden omdat je Y nog niet behaald hebt.

Toch is er, als je mij durft te geloven, een oplossing.

Je mindset.

De mindset

Zet doelen, mijn lieve millennial, maar wees niet te streng voor jezelf. Ga altijd uit van het minste en wees extra trots op jezelf als je een nieuwe mijlpaal hebt behaald. Doe altijd je best, maar ken je grenzen. Vergelijk jezelf met jezelf, niet met één van de 300 influencers die je volgt op Instagram. Ontvolg degenen die je niet inspireren maar demotiveren. Durf. Riskeer. Maar wees niet verdrietig als het niet lukt. Niet voor lang. Ga meer naar buiten. Zet je telefoon op vliegtuigstand.

Praat, eet, lach. Leer nieuwe mensen kennen. Heb nieuwe gesprekken, over nieuwe onderwerpen. Lees. Veel. Verbreed je horizon. Dat is waar de echte ideeën ontstaan en gesprekken ontstaan. Maar wees vooral dankbaar. Dankbaar voor wat je hebt. Wie je hebt. Heb lief. Voel het, zeg het, elke dag weer als het nodig is.

Het bovenste klinkt misschien niet altijd even haalbaar, maar jij bent een millennial.

Wanneer een millennial echt iets wilt, lukt het.

Wees er trots op.

Liefs,

Lau