Let´s admit it: ons humeur hangt te vaak af van de weegschaal, ons dieet óf van wat we in de spiegel zien. Heb je eindelijk de gelegenheid om die mooie, strakke jurk aan te doen naar een feestje, vind je je buik ineens wel erg tekenen. Heb je finally het idee dat het dieet zo lekker gaat, blijkt de weegschaal juist aan te geven dat er niet één kilo af, maar één kilo bíj is gekomen! Potverdorie. Of wat dacht je van de zoveelste ´snack´ terwijl je dondersgoed weet dat het niet gaat helpen bij je fysieke doelen? Jup, we hebben er allemaal wel eens last van en het kan behoorlijk ons humeur beïnvloeden. In dit artikel geef ik je tips om hier wat beter mee om te leren gaan.

Het is het einde van de wereld niet

Relativeren. Ok, je bent een kilo aangekomen terwijl je eigenlijk had gepland er 3 kilo af te vallen. So what?  Er zijn veel ergere dingen op de wereld! Wees blij dat je gezond bent en spendeer je tijd liever in iets wat wél zin heeft. En kom op: je weet zelf waarschijnlijk ook dondersgoed wat de oorzaak van die extra kilo(s) is geweest. Een verjaardag of borrel hier en daar en voor je het weet zit je al flink over je dagdoel heen. Wees eerlijk tegen jezelf in plaats van pissig te worden en geef toe dat je waarschijnlijk gewoon niet zo streng bent geweest als je jezelf beloofd had. No worries, het is het eind van de wereld niet!

Je hebt het zélf in eigen handen

´Eigen schuld, dikke bult´ werd ons al op jonge leeftijd aangeleerd. En zo is het maar net! Waarom klagen of chagrijnig worden over iets wat je zélf in handen hebt? Jij hebt er voor gekozen de eiwitrepen voor Tony Chocolonely repen om te ruilen, dan zal je met de gevolgen moeten leven ook. Wil je een strakke buik en sterke armen? Work for it girl! Heb je liever wat meer calorieën dan eigenlijk goed voor je is of een poppenlijfje? You decide. Al kan ik uit ervaring zeggen dat je soms gewoon even zin hebt in meer lekkers, ongeacht de gevolgen. En ook daar is niets mis mee ;-)!

Geniet, klaag niet

Wanneer ik boos ben op de wereld (je hebt af en toe van die momentjes) kan ik soms de bizarre neiging hebben een chocoladereep erbij te pakken. Mokkend en al kauwend word ik vervolgens nog bozer om het feit dat ik niet alleen boos ben, maar ook nog eens mijn dieet erbij in het roet gooi.

Lol. Klinkt dat niet achterlijk?

Ben je boos en besluit je dan toch die zak chips open te trekken (waarbij je je kunt afvragen of dat wel zo verstandig is, emotie eten helpt voor geen meter), kun je er op z´n minst van genieten. De volgende keer dat je dus boos op een chocoladereep zit te kauwen, doe dan dan op z´n minst al genietend ;-).

Jij bent je gewicht niet!

Hey! Wake up! Jij bent niet het nummertje op de weegschaal. Of je vetrolletjes. Zoals ik eerder al eens in het artikel ´Omgaan met onzekerheden´ schreef, ben je zelf veel strenger voor jezelf dan je omgeving dat is. Dat extra vetrolletje of die extra kilo? Daar merkt je omgeving hoogstwaarschijnlijk niet eens iets van. Doen ze dat wel? Dan zullen ze het net zo hard weer vergeten. Iedereen heeft zijn eigen onzekerheden en geloof het of niet: iedereen is veel te druk bezig met op zichzelf letten om zich druk te maken over jou. Geloof me!

DUS

Zo zonde om je druk te maken over iets dat er niet toe doet. Je weet zelf maar al te goed dat sporten en gezond eten je energie geeft en uiteindelijk lekker in je vel laat zitten, dus maak daar gebruik van! Heb je af en toe helemaal geen zin in al die healthy shit? Logisch! Je bent maar een mens. Let it go! Doe waar je hartje om vraagt en houd je hoofd erbij, dan komt het uiteindelijk meer dan goed.

Jouw lichaam, jouw keuzes, jouw resultaten.

Liefs,

Lau