Ooit gehoord van ´Berenjenas con miel´? In het zuiden van Spanje is ´Berenjena con miel´ één van de meest bekende tapashapjes en wordt dan ook rijkelijk verorberd in vrijwel elke bar die je tegenkomt. Berenjenas, wat staat voor aubergines, gaat namelijk geweldig samen met miel, oftewel: honing. Hoewel het in eerste instantie misschien een verantwoorde optie lijkt, is dat het helaas niet. In Spanje zijn ze niet zo zuinig wanneer het aankomt op olijfolie (dat zag je aan mijn Spaanse tortilla receptje) en frituren ze als het even kan elk gerechtje. Zo ook dus de aubergine. In combinatie met honing wordt dat een behoorlijk vette caloriebom, maar wees gerust: ik ben de keuken in gedoken om een healthified versie te maken. Deze aubergines zijn niet alleen hartstikke gezond en makkelijk te maken, maar ook heel lekker. Wat zal zijn moeder trots op me zijn.

Wat heb  je nodig?

 • 2 grote aubergines
 • Griesmeel (durumtarwe). We gebruiken griesmeel voor de structuur, maar ook omdat het relatief veel eiwitten bevat. Dat zorgt weer voor een langer verzadigd gevoel!
 • (biologische) honing
 • Olijfolie of kokosolie
 • Zout

IMG_3454

Bereidingswijze

 1. Spoel de aubergines goed af. Vervolgens is het de bedoeling dat je de aubergine in plakken snijdt. Afhankelijk van de dikte worden de aubergines meer of minder knapperig. Wil je dat de aubergines meer een soort ´chips´ worden, snijdt ze dan ze dun mogelijk af. Gebruik hierbij eventueel een schaaf om ze zo fijn mogelijk te kunnen snijden. Heb je ze liever iets zachter, dan kun je de dikte aanhouden die ik gebruikt heb op de foto´s.
 2. Stop de aubergines vervolgens voor in een kom water op kamer temperatuur met een scheutje zout. Laat ze vervolgens voor 20 minuten weken.
 3. Voorverwarm de oven op 200 graden Celsius en giet de aubergines af in een vergiet, zodat al het water er goed uitloopt.
 4. Tijd om de aubergines te paneren! Gooi wat griesmeel in een diepe kom en dip vervolgens de aubergines helemaal onder, zodat heel de aubergine gedekt is met een laagje griesmeel.
 5. Leg een stuk bakpapier op de ovenplaat en smeer elk plekje waar je een plak aubergine legt in met wat olijfolie. Zorg ervoor dat de aubergines verspreid zijn over de bakplaat en niet aan elkaar plakken. Smeer ook de bovenkant van de aubergine in met wat olijfolie en een scheutje zout.
 6. Stop de aubergines afhankelijk van de dikte 10 tot 20 minuten in de oven. Heb je hele fijne plakken, check dan even na 10 minuten of ze al gaan opkrullen. Heb je dikkere plakken, dan is het aan te raden ze zo´n 20 minuten in de oven te laten.
 7. Laat de aubergines even afkoelen, strooi er wat honing overheen en voilá: genieten maar!

IMG_3452

Liefs,

Lau