Het is zo ver: tijd voor de eerste hardloopschoen review in jaren! Een tijdje terug vroeg ik jullie of er interesse was naar een nieuwe #review column (zoals ik aan het begin van mijn blogcarrière bij elk paar hardloopschoenen heel enthousiast deed) en daar werd erg positief op gereageerd. Beloofd is beloofd: de #review column is terug!

Deze #review column bestaat uit recent ontvangen hardloopschoenen die ik op basis van mijn eigen ervaring met jullie deel. Dit zijn geen gesponsorde posts en ik ben evenmin een expert, maar na 5 fanatieke jaren hardlopen heb ik zeker het één en ander opgepikt om mijn mening met jullie te kunnen delen.

Nieuwe hardloopschoenen en designs vliegen je om de oren. Zo kwam Asics nog geen week terug met de lancering van de nieuwe  #FlyteFoam series (sneak peek hier), maar daar blijft het niet bij. We kicken af met de gloednieuwe Asics Fuze X die ik eind vorige maand voor het eerst in Los Angeles mocht proberen.

Pros

 • Ideaal voor de snellere runs
 • In het zwart ook casual heel tof
 • Waterproof materiaal, wat in Nederland niet verkeerd is
 • Naadloos materiaal, kan dus zonder sokken gedragen worden

Cons

 • Redelijk smal model, lastig voor brede voeten
 • Geen extra support of demping voor de langere afstanden of zwaardere lopers
 • De schoen zit wat losjes om de voet

Laten we even teruggaan naar het begin. Waar komt de FuzeX überhaupt vandaan?

Stylish, maar ook hardloopproof?

De FuzeX is een gloednieuwe lijn gelanceerd door Asics, als je het mij vraagt een manier om bij te blijven met de lichte, naadloze modellen als New Balance Zante en Nike Lungartempo. Het is voor Asics het eerste paar hardloopschoenen met een meer Urban touch, een totaal ander model dan de modellen die we van Asics gewend zijn. Een model wat je prima en alleen kunt gebruiken voor daily use, simpelweg omdat ze er ook nog eens stylish en sportief uitzien, zelfs buiten de sportschool of het hardlopen om. Maar zijn ze ook zo ideaal voor het hardlopen?

FuzeX Rush specs

 • fuzeGEL over de volledige lengte
 • Guidance Line
 • naadloos mesh
 • Solyte tussenzool
 • 3M Reflectiviteit
 • 8 mm drop
 • 210 vrouwenmodel

Barefoot, minimal of neutral?

De FuzeGel technologie, oftewel een combinatie van ASICS GEL en super licht schuim, belooft een lichtere schoen en comfortabele met nog altijd optimale demping. Hoewel de FuzeGel inderdaad fijn loopt, vind ik persoonlijk dat er wat demping ontbreekt. Helemaal omdat deze schoenen ontworpen zijn voor de stad, waar de ondergrond vrijwel altijd bestaat uit asfalt of beton, zou een iets stevigere schoen fijn zijn. Voor de kortere afstanden is het echter een prima optie.

Voor een ´lichte´ schoen valt het gewicht een beetje tegen. Echte lichtgewicht hardloopschoenen zijn lichter dan 200 gram per schoen. Dit maakt het nét geen barefoot of minimal hardloopschoen, maar heeft voor de normale loper weer net iets te weinig demping.

De Guidance Line technologie in de FuzeX Rush is echter weer een pluspunt. Deze technologie helpt je voet om constant efficiënt te blijven afwikkelen, door samen met de tussenzool en de buitenzool om de voorwaartse energie die jij inzet over te dragen.

Perfect voor het dagelijkse leven én hardlopen in elke stad. – Asics

Ik ben het wat dat betreft eens met Asics wanneer ze zeggen dat het een perfecte schoen voor casual gebruik én hardlopen in de stad is. De schoen zit enorm fijn voor lange wandelingen, korte, snelle runs én ziet er tof uit. Afhankelijk van het soort loper dat je bent kan het ook een ideale schoen zijn voor urban city runs, maar voor de langere afstanden ga ik toch liever voor een iets stevigere variant.

Conclusie

Kortom: Asics heeft een nieuwe must-have op de markt gebracht, maar ik zou hem niet aanraden voor de zwaardere lopers of mensen die liever iets meer steun hebben tijdens hun run. Het is een fijne schoen voor de neutral runners die opzoek zijn naar een lichte trainingsschoen of hardloopfanaten als ik die op de kortere afstanden voor een snellere tijd willen gaan.

Liefs,

Lau