Zondagavond wist je je nog redelijk in te houden. Je bent immers bewust op je voeding aan het letten en vond het daarom na een paar glaasjes genoeg geweest. Trots lag je dan ook van zondag op maandagnacht op een redelijke tijd in bed en je voelde je zoals verwacht kiplekker op maandagochtend. Kwam dat even mooi uit, nu had je alle energie die nodig was voor Koningsdag! Je begon maandagmiddag met één biertje, werd door je vriendin een tweede en derde wijntje aangeboden, danste de polonaise na een glaasje gin tonic en voor je het wist stond je bij zonsondergang een wedstrijdje ‘wie kan de meeste tequila shots op’ te doen met die knappe jongen aan de bar. Wat er daarna is gebeurd? Op deze vraag hebben alleen de Koningsdaggoden het antwoord.  Één weet je in ieder geval wel op deze vroege, brakke dinsdagmorgen: je voelt je K*T. Heb jij ook het gevoel dat je overreden bent door een traktor? Don’t worry, met de volgende tips maken we die kater van je een stuk draaglijker.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: er bestaat geen directe genezing van een kater. De enige manier om een kater geheel te voorkomen is simpelweg niet drinken. Maar hé, welk brak persoon wil dat nou horen? Nu heb je immers al te diep in het glaasje gekeken en kunnen we de tijd niet meer terugdraaien. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je kater te verzachten en je dag wat aangenamer te maken. Read on.

tumblr_m8f9v9q9to1rze1pmo1_r3_500_50a60ec09606ee20d02a361d

1. DRINK IT!

Om de omgang met de pijnlijke symptomen in je lichaam wat soepeler te laten verlopen is het belangrijk dat je genoeg drinkt. Zorg heel de dag dat je een bidon gevuld met water bij je hebt zodat je je lichaam gehydrateert kunt houden. Kun je de smaak van water even niet aanzien (een kater doet de raarste dingen met je)? Stop dan wat vers fruit in je flesje water, ook wel infused water genoemd, zodat er een lekker fris smaakje aan zit. Ook kun je voor kokoswater kiezen, niet alleen een lekkere en gezonde keus, het maakt je ook nog eens helemaal hip. Want wat is er nou hotter dan een flesje kokoswater vandaag de dag?

fruit-salad

2. SAPPIGE HAPJES

Een vette hap om de kater tegen te gaan? No way! Geen onderzoek dat aangewezen heeft dat vet eten de dag na een avondje uit ook daadwerkelijk een positieve invloed heeft. Gisteren heb je al genoeg calorieën achterover geslagen, het is dus verstandiger om het deze ochtend wat rustiger aan te doen. Voeding dat veel vocht bevat zal je lichaam iets minder rampzalig laten voelen, maar ook zoete producten zorgen voor een happier-feel. Kies hier wel voor de natuurlijke suikers en maak bijvoorbeeld een grote fruitsalade als ontbijt. Niet alleen enorm lekker en gezond, het valt ook nog eens licht op de (waarschijnlijk nog protesterende) maag! Meer trek in hartig? Komkommer en tomaat met een beetje zout en peper zijn een gezonde keus en helpen je met het aanvullen van je vochttekort. Win win!

gluten-free-recipes-cold-cucumber-soup

3. SOEPJE ERBIJ?

Is vast voedsel nog een te grote opgave voor je? Zorg dan dat je je vitamines en mineralen binnenkrijgt in de vorm van een fijne, warme kom soep. Kies voor bouillonsoep als het je allemaal écht teveel wordt, maar pureer het liefst een flinke portie groente er doorheen om toch nog aan je benodigde voedingsstoffen te komen.

4. BEPERK JE KOFFIE INNAME

Koffie zorgt ervoor dat je bloedvaten versmallen en je bloeddruk stijgt, wat op zijn beurt weer zal leiden tot het erger maken van je kater. Een extra portie hoofdpijn op de bonkende hersenpan die je al hebt, daar zit niemand op te wachten. Luister naar tip 1 en pak een glas water!

5. PAK WAT EXTRA UREN SLAAP

Voel je de drang opkomen om midden op de middag een dutje te doen? Then do so! Je lichaam heeft na de afgelopen twee dagen flink wat slaaptekort gehad en kan die paar uurtjes extra alleen maar waarderen. Geef je lichaam de kans om weer op kracht te komen en pak wat extra rust.

6. PIJNSTILLERS

Op de markt zijn door de jaren heen verschillende pilletjes en drankjes verschenen die doen beloven een kater te laten verdwijnen. Onzin. Voel je je echt heel beroerd, dan kan het geen kwaad een paracetemol te nemen om de pijn te verzachten. Het is immers niet nodig er de hele dag als een natte dweil bij te lopen! Houd er wel rekening mee dat pijnstillers, ondanks dat ze de pijn verzachten, het herstelprocess wel iets kunnen uitrekken. Dit komt omdat je lever een tijdje bezig is met het afbreken van deze pijnstillers, terwijl het al druk bezig is met het afbraakproces van de alcohol in je lichaam.

7. FRISSE NEUS HALEN

Hoewel sporten wel het laatste is waar je aan wilt denken als je met een kater wakker wordt, kan een lichte workout later op de dag je zeker beter laten voelen. Houd wel in gedachten dat je er eerst goed voor moet zorgen dat je genoeg water drinkt en goed eet voordat je je aan een workout waagt en het niét de bedoeling is jezelf kapot te trainen. Waar het hier om gaat is puur een stukje ontspanning. Het schud je lichaam wakker, brengt de afbraakprocessen in je lichaam op gang en maakt bovendien een goede hoeveelheid van het gelukshormoon endorfine aan. Trek je hardloopschoenen aan en ga voor een relaxte run in de buitenlucht. Die frisse lucht zal je goed doen!

8. RELAX!

Belangrijk is het om kalm te blijven, na alle drukte die je lichaam gisteren te verduren heeft gekregen. Een rustige yoga sessie waarbij je je lichaam lekker uitstrekt kan bijvoorbeeld een rustgevend effect hebben. Zet rustige muziek op (tip: Ed Sheeran) en ontspan! Gegarandeerd dat je je weer als herboren voelt na een sessie rekken en strekken met onze mister Sheeran.

Wat is jouw beste anti-kater tip?

Liefs,

Lau

 

 

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: