Ik kan niet geloven dat ik mijn diploma inmiddels alweer anderhalf jaar op zak heb. De tijd vliegt en het voelt als de dag van gisteren dat ik niet meer wist waar ik het zoeken moest door de tentamen- en scriptiestress. Ik ben sterk van mening dat mijn studiekeuze heeft bijgedragen aan het creëren van mijn droombaan én het vinden van mijn Spaanse liefde. International Business & Languages was en is voor mij nog altijd de beste studiekeuze geweest. In dit artikel leg ik je uit wat deze opleiding precies inhoudt, hoe ik de verkregen kennis nog steeds dagelijks toepas en wie ik deze opleiding zou aanraden. Let’s start!

De helft van mijn klas in het eerste jaar, 2012 

Wat is International Business and Languages (IBL)?

International Business & Languages staat voor, zoals de naam al zegt, het internationale zakenleven en talen. De studie leidt studenten op tot professionals om zaken te doen in verschillende vreemde talen, met zakenpartners met verschillende culturele achtergronden. De combinatie van lezingen, real-business wereldprojecten, stage en wereldwijde uitwisseling, bereidt je voor om je eigen bedrijf te starten, een carrière te starten bij een multinationale onderneming en te gedijen in de internationale zakenwereld. Afgestudeerden voelen zich snel thuis in andere culturen en begrijpen de culturele context waarin internationaal zakendoen plaatsvindt. Het is als je het mij vraagt dé opleiding voor de talenliefhebbers onder ons, al moet je ook een beetje commercieel zijn voor deze opleiding.

Met mijn propedeuse in 2013, wat was ik blij!

Wat kun je worden met International Business and Languages (IBL)?

Alles! Oké, dat is misschien wel een tikkeltje overdreven, maar met IBL kun je heel veel. Van financiën tot marketing, van sales tot export en van human resources naar mediacommunicatie: je leert het er allemaal. Tegen de tijd dat je je studie voltooit ben je een opgeleide professionele professional die in staat is om maatschappelijk verantwoorde bedrijfsoplossingen te bieden. Met ongeveer 1,5 jaar geaccumuleerde internationale ervaring zal je ook in staat zijn om de vaardigheden toe te passen die je hebt geleerd in een multiculturele werkomgeving.

In het eerste jaar (2012) moesten we een eigen product op te markt brengen en dit ook daadwerkelijk uitvoeren (YEN project). Op deze foto hadden we na maanden bloed, zweet en tranen eindelijk de studiepunten binnen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

IBL is een vierjarig fulltime bachelor programma dat volledig in het Engels wordt gegeven. Je kunt het programma aanpassen door keuzevakken en bent verplicht twee extra vreemde talen te kiezen. De opleiding bestaat uit colleges, seminars, teamwerk, projecten en tutorials. Het aantal lesuren per week in het eerste jaar is 20 uur, waarnaast van je verwacht dat je ongeveer 20 uur werkt aan projecten, onderzoek en opdrachten of je voorbereidt op lessen en examens via zelfstudie. Verder wordt er van je verwacht dat je het derde jaar één semester op uitwisseling gaat en een semester stageloopt bij een internationaal bedrijf in Nederland of het buitenland. Je sluit je studie af met je scriptie, die je ook weer voor een internationaal bedrijf doet. Ik koos ervoor om in het derde jaar naar de universiteit van Córdoba te gaan waar ik mijn minor “Ética social y profesional” en “Filosofia” deed. Mijn stage liep ik bij Changing Life, waar ik al snel een baan aangeboden kreeg en de prachtige kans om mezelf Content Manager te mogen noemen. Het laatste half jaar van mijn studie werkte ik aan een exportplan voor Changing Life, wat uiteindelijk mijn afstudeerscriptie zou worden.

Op uitwisseling in Córdoba in 2014, waar naast studeren ook héél veel gefeest werd

Wat zijn de vereisten?

Er zijn verschillende toelatingseisen voor Nederlandse en internationale diploma’s. Van studenten wordt verwacht dat ze goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden in het Engels hebben.

Is het een zware opleiding?

Ik heb het ervaren als een behoorlijk zware opleiding, al denk ik dat dit deels te maken heeft met het feit dat ik al sinds jaar één mijn blog erbij had. In het derde studiejaar begon dit mij op te breken, toen ik een fulltime blog probeerde te combineren met mijn studie. Ik heb maanden gehad dat ik overdag zoveel events en meetings had dat ik nachten heb moeten doorhalen om toch nog mooie cijfers te halen. Ik heb destijds daarentegen vaak mijn studie vergeleken met die van vriendinnen die ook hbo studeerden en merkte dat de eisen veel hoger lagen bij IBL. Soms zelfs een beetje té hoog, voor een hbo-studie, als je het mij vraagt. Dit kan er ook mee te maken hebben dat het een Engelse opleiding is en ze automatisch de lat wat hoger leggen voor uitwisseling studenten. De school heet niet voor niets: University of Applied Science.

Deze foto is genomen toen ik te horen kreeg dat ik mijn scriptie had gehaald met een dikke 7 en dus officieel afgestudeerd was! (2016)

In hoeverre gebruik ik de verkregen kennis vandaag de dag, als ondernemer?

Laatst zat ik door de stress een beetje te mopperen over het velen reizen dat ik doe, toen mijn vader me prompt onderbrak: “Maar Lau, je droomde al die jaren van een baan waarbij je veel zou moeten reizen. En kijk je nu!” Niets is minder waar. Al sinds de middelbare school droomde ik ervan manager te zijn van een internationaal bedrijf, altijd stylish gekleed en altijd on the go (ik keek te veel Amerikaanse films ;-)). Ik kwam er met de jaren achter dat ik veel meer ambitie had om iets voor mezelf te beginnen en nam in 2014 de stap mezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, met nog twee studiejaren te gaan. Bijna alles wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding gebruik ik nog dagelijks in het ondernemerschap. Van mijn eigen administratie regelen (financiën) tot marktonderzoek (Wat willen de volgers zien?), marketing (Hoe kan ik mezelf blijven promoten? Wat is mijn doelgroep?), en communicatie (Welke voice wil ik mezelf geven?).

Wie raad ik International Business and Languages aan?

Het eerste jaar van de opleiding valt meer dan 50% af omdat het te zwaar blijkt te zijn of de interesses er niet liggen. Als Engels niet je beste vak is zou ik je deze opleiding al direct afraden, dit is iets dat veel mensen onderschatten. Ik kwam toevallig een paar maanden terug een oud-medestudente tegen, die tot mijn verbazing nog steeds niet was afgestudeerd omdat ze Engels nog moest halen, zelfs al sprak ze perfect Engels. Ze was echter niet de enige. De een na de ander bleef hangen bij Engels omdat het op enorm hoog niveau wordt gegeven en vooral de schriftelijke examens killers zijn. Sowieso moet je een taalliefhebber zijn, omdat je in totaal met 3 vreemde talen te maken zult krijgen. Het viel me op dat de meerderheid van mijn klasgenoten extroverte, aanwezige mensen waren. Dit was dan ook een vereiste om mee te komen in de klassen. Presentaties geven en debatteren was eerder regel dan uitzondering. Ook teamwerk was een standaard deel van de lessen. Je moet niet bang zijn om je mening te laten horen.

Mocht je enthousiast worden van dit verhaal dan weet ik bijna zeker dat deze opleiding ook iets voor jou is. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust!

Nu ben ik heel benieuwd wat JIJ studeert of hebt gestudeerd. Laat me vooral een berichtje achter, vind ik leuk om te lezen.

Liefs,

Lau

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: