“Smeer je in, Lau. Hoge factor. De zon is zo schadelijk.” Mijn moeder zegt het al mijn leven lang tegen me, maar ik ben pas serieus begonnen met smeren toen ik voor het eerst dunne lijntjes op mijn voorhoofd zag ontstaan. Rimpels op mijn 22e? No way! Mijn moeder, die nog steeds een geweldige huid heeft, zei me al enkele jaren terug dat ik eigenlijk altijd een zonnebrand met factor op mijn gezicht moest smeren. Bij zon en regen. Bij weer of geen weer. Ik deed altijd al braaf zonnebrand op als ik bewust ging zonnen, maar vandaag de dag doe ik het elke dag op. Het is een vast ritueel geworden en daar is mijn huid heel blij mee.

Hoewel ik merk dat we ons in Nederland over het algemeen bewust zijn van de schadelijke gevolgen van (teveel) zon, zijn er nog steeds zo veel mensen die zich niet dagelijks insmeren. We kopen ons kapot aan dure crèmes en zogenaamde wonderzalfjes, maar een hoge factor is de beste (en goedkoopste) rimpelcrème die er is. Er staan al wat lichte lijntjes op mijn gezicht, maar ik heb nog een jonge huid. Begin er vroeg mee. Zo jong mogelijk. Voorkomen is beter dan genezen! Omdat er soms nog weleens discussies ontstaan over het gebruik van zonnebrand leek het me een tof idee wat zonnebrandfabels uit de wereld te helpen. Ik verzamelde 8 feiten en fabels & heb aan het einde van dit artikel een enorm fijne winactie voor. Klaar? Lets go!

 1. Ook mensen met een donkerdere huid moeten zich insmeren. Ik kan Tony wel voor zijn hoofd slaan als hij zegt dat hij geen zonnebrand nodig heeft omdat hij toch niet verbrandt. Tony is inderdaad veel bruiner dan ik en verbrandt zelden, maar dat betekent niet dat de zon niet schadelijk is. Smeer je altijd in, hoe bruin je ook bent.
 2. We weten het ergens stiekem wel, maar de feiten komen toch vaak harder aan dan gedacht: Uv-straling veroorzaakt maar liefst meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit! Daarnaast verlaagt het risico op huidkanker aanzienlijk. Investeren in een paar goede flessen zonnebrand is investeren in je toekomst.
 3. Zonnebrandcrèmes hebben een houdbaarheidsdatum. Als hij over datum is beschermd hij minder goed of zelfs helemaal niet meer. Je kunt je dus beter even checken of de zonnebrand die je vorige zomer in Spanje kocht nog wel bruikbaar is!
 4. De beschermende werking van een fles zonnebrand neemt af als hij in de zon ligt. Bewaar je zonnebrand dus altijd in de schaduw of in een tas!
 5. Oké oké, de zon heeft ook zo zijn goede kanten. Naast dat het gewoon heerlijk is om in de zon te liggen, zorgt de zon ook voor aanmaak van vitamine D. Als we met mate genieten van de zon, hebben we er zelfs baat bij! Door een kwartiertje per dag in de zon te zitten zorg je ervoor dat je alle vitamine D binnen krijgt die je nodig hebt.
 6. Hoe hoger de factor die je gebruikt, hoe langer je beschermt blijft. Er is zelfs een trucje voor: de factor x de zelfbeschermingstijd van je huid vertelt je hoe lang de zonnebrand je beschermt. Deze zelfbeschermingstijd verschilt per huidtype en is afhankelijk van onder andere je locatie en tijd van de dag. De gemiddelde zelfbeschermingstijd ligt tussen de 5-25 minuten. is echter niet helemaal betrouwbaar, omdat we in de praktijk veel te dun smeren en bovendien de zonnebrand 30 minuten nodig heeft om in te trekken, wanneer wij al over onze handdoeken geschoven hebben of het water ingedoken zijn. Het is dus verstandig altijd te blijven smeren.
 7. Let er goed op of de zonnebrand zowel tegen UVA- als UVB-stralen beschermt. De beschermingsfactor SPF 15 of 30 duidt de bescherming tegen UVB-stralen aan, de stralen die ervoor kunnen zorgen dat je huid verbrandt. UVA-stralen daarentegen zorgen voor het sneller verouderen van je huid en dus rimpels en/of ouderdomsvlekjes. Bijna alle crèmes hebben tegenwoordig ook een UVB en UVA-bescherming. Dit wordt vaak aangeduid op de verpakking. Goed om te weten: Een zonnecrème beschermt onmiddellijk tegen UVB-straling, maar moet 30 minuten intrekken voor deze beschermt tegen UVA-straling.
 8. We smeren te weinig. Misschien komt het doordat wij Hollanders nou eenmaal lekker zuinig zijn: slechts 25% blijkt zich dik genoegn te smeren met zonnebrand. Wat is dik genoeg? Hoor ik je denken. De richtlijn van de EU is 30ml voor je lichaam per applicatie. Dit betekent dus dat een standaard fles van 200ml goed is voor 7 (!) smeerbeurten. Smeer je dus goed in en doe er nog een laagje bovenop, just to be sure.

Win een jaarvoorraad zonnebrand!

Nu de zon weer steeds vaker iets gedag komt zeggen in Nederland en je weet dat je je zowel bij goed als slecht weer het moet smeren, is een fijne voorraad inslaan helemaal niet zo een gek idee. En hoe fijn is dat als je met 50% korting al je zonnebrandcrèmes kunt kopen? Op Drogistplein.nl profiteer je van 14 t/m 27 mei van 50% korting op alles van NIVEA SUN. Nivea Sun is de productlijn van Nivea als het gaat om zonnebrand en after sun. Tipje van Lau, voor jou.

De pret houdt nog niet op. Ik mag deze week iemand heel blij maken met een waanzinnig groot zonnebrand pakket van Nivea waardoor je sowieso de komende tijd beschermt de deur uit zal gaan. Dit pakket bestaat uit:

 • Nivea Sun UV Face Shine Controle SPF 30 en SPF 50
 • Nivea Sun UV Face Anti-Age & Anti-Pigmentvlekken SPF 30 en SPF 50
 • Nivea Sun UV Face Hydraterende Mousse
 • Nivea Sun Protect & Bronze SPF 30
 • Nivea Sun Protect & Hydrate SPF 30
 • Nivea Sun Protect & Hydrate PSF 50+
 • Nivea Sun After Sun Hydrate
 • Nivea Sun Kids SPF 50+

Kans maken? Je hoeft alleen een reactie voor achter te laten onder het artikel én me vertellen waar je dit jaar van plan bent op vakantie te gaan. Dat kan natuurlijk ook gewoon prima hier in Nederland zijn! Ik ben heel benieuwd naar jullie vakantieplannen. Extra kans maken? Like de Facebookpagina van Plein.nl en volg Plein.nl op Instagram!

De zon begint hier in Spanje al flink te branden, dus ik ben alweer druk aan het smeren ;-).

Gebruik jij elke dag zonnebrand?

Liefs,

Lau

Dit artikel is gesponsord door Nivea & Plein.nl