5 (inmiddels al bijna 6!) jaar geleden begon ik mijn blog met één doel: de hardloopschoenen aantrekken en ook daadwerkelijk blijven aanhouden. Een hobby die zo onschuldig begon met een rondje van 3 kilometer in de buurt werd al gauw mijn eerste 10 kilometer wedstrijd. Van het één kwam het ander: na de 10 kilometer de 10 Miles (16,1 kilometer), vervolgd door de halve marathon en in oktober 2016 zelfs de hele van Amsterdam! Tot op de dag van vandaag is hardlopen voor mij een enorme uitlaatklep en helpt het me niet alleen met op gewicht blijven, het is tevens een manier om de stress en drukte mijn leven niet te laten overnemen. Ongeacht wat ze zeggen over hardlopen: voor mij is en blijft het mijn favoriete sport die er is. En dat lijkt voor nieuwsgierigheid bij jullie te zorgen!

Zo krijg ik geregeld de vraag hoe ik begonnen ben en wat ik meeneem naar een hardloopwedstrijd. De vraag, of beter gezegd het hardloop ‘dilemma’ dat het meest voorkomt? Het ‘Ik verveel me!’ probleem! De grootste struggle onder de lopers lijkt niet per sé het rennen te zijn, maar jezelf te vermaken tijdens het hardlopen. And who is to blame? Ineens ben je 20 minuten, 30 minuten, één uur of misschien zelfs urenlang op niemand minder dan jezelf en de natuur aangewezen. Hoe houd ik het hardlopen al bijna 6 jaar lang vol? Ik deel mijn tips met jou in dit artikel.

 1. Een sporthorloge

  Niets dat meer motiveert dan je eigen sportprestaties. Liep je de vorige keer langzamer dan normaal? Wie weet lukt het je nu wel om sneller te gaan! Het werkt voor mij enorm motiverend om te zien dat ik vooruitgang boek. En dat is het vervelen/lijden af en toe meer dan waard! ;-)

 2. Luisterboeken
  Ook altijd zoveel willen maar nooit tijd hebben? Naast hardlopen is lezen een grote hobby van mij. Toch komt het er 9 van de 10 keer niet van, omdat lezen onderaan op mijn TO-DO list staat. Is alles af? Mooi, dan kan ik mooi nog even lezen. Ahum (komt er dus nooit van). Audioboeken zijn daarom ideaal. Download je favoriete thriller of ga de hele Harry Potter reeks af terwijl je ook nog eens sportief bezig bent. Win win!
 3. Je gedachten ‘uitzetten’
  Er zijn runs waarbij je gedachten verzetten onmogelijk lijkt, van die vervelende runs waarbij je alleen maar de finish voor je ziet maar hij er maar niet lijkt te komen. Juist dít zijn de runs waarbij je gedachten ‘uitzetten’ essentieel is. Het grappige is dat ik bij mezelf merk dat ik dit bij lange afstand runs makkelijker kan doen dan bij de korte runs. Zo zie je hoe je al, voordat je de deur uitgaat, instelt op een bepaalde afstand! Je kunt je gedachten uitzetten door naar lekkere muziek te luisteren, je op de natuur te focussen of, zoals hierboven genoemd, een luisterboek aan te zetten. Mocht dat niet lukken? Er is bij mij één truc die altijd weer werkt: jezelf vertellen dat je voorlopig nog niet thuis bent, dus maar beter kan wennen aan de situatie. Op de één of andere manier werkt mezelf erbij neerleggen al-tijd. Ik bereid me voor op het ergste, dan blijkt het uiteindelijk altijd reuze mee te vallen.
 4. Probeer een nieuwe route

  Als je altijd hetzelfde rondje rent is het logisch dat je verveeld raakt. Op de weg hoef je niet meer te letten en je benen lijken bijna automatisch vooruit te gaan. Probeer dat maar eens tijdens een totaal nieuwe route! Ren de andere kant op en raak ‘verdwaald’ of pak een tram/bus en ren iets verder van huis. Zo geef je variatie aan je run, leer je een nieuw gebied kennen én ben je ongemerkt heel druk bezig met het in je opnemen van je omgeving. Voor je het weet heb je weer wat kilometers in de benen!

 5. Tellen
  Tel op het ritme van je stappen tot 30, 40, 100.. En begin dan weer overnieuw! Dit is een geweldige manier om je gedachten te verzetten en op die manier te vergeten dat je moe bent of niet verder wilt. Voor je het weet zijn er weer een paar kilometers voorbij.
 6. Krachttraining tijdens je run
  Hoe tof is het om elke kilometer 10 push ups te doen? Op deze manier ben je de hele kilometer gefocust op die ene kilometer tot je weer ‘mag’ en je weer opnieuw begint. Zo ren je makkelijk een paar kilometers zonder je te focussen op de afstand. Dit kun je variëren met crunches, squats, jumping jacks, etc. Genoeg mogelijkheden!
 7. Focus op je techniek

  Weer een geweldige manier om even ergens anders met je gedachten te zijn én ook nog eens heel goed voor je hardloopcarrière! Probeer eens te letten op het volgende:
  Handen: een goede tip is om te doen alsof je twee eieren vast heb die niet mogen breken.
  Voeten: bij mijn fysiotherapeut vertellen ze mij altijd dat ik erop moet letten dat ik mijn grote tenen goed in de grond druk om overpronatie te voorkomen. Werkt goed!
  Houding: let er goed op dat je niet naar voren buigt tijdens het rennen. Je lichaam moet in één rechte lijn zijn.
  Schouders: wanneer we moe zijn zijn we nogal vaak geneigd om de schouders op te trekken. Ontspan je schouders zoveel als je kunt om vervelende pijntjes tijdens en na het hardlopen te voorkomen.

Bovenstaande tips zorgen ervoor dat het hardlopen al 6 jaar leuk blijft en ik niet omkom van verveeldheid. Heb jij nog een tip? Deel deze dan met de andere lezers in de comments!

Liefs,

Lau