Deze week staat de website in het teken van hardlopen! Mijn leven staat echter al 6 jaar lang in het teken van hardlopen en stiekem hoop ik je op deze manier ook te besmetten met het hardloopvirus. In het artikel van vandaag deel ik 6 apps die je als hardloper niet mag missen. Van blessure voorkomende apps tot apps die je veiligheid tijdens een run aanzienlijk vergroten, ze zitten er allemaal bij. Go go go!

  1. Strava
    Vaak krijg ik de vraag welke app ik gebruik voor het hardlopen. Strava is geweldig voor zowel de beginners als pros. Waarom? Strava biedt een grondige gps-tracking, werkt met verschillende GPS-apparaten en traceert allerlei soorten statistieken. De app staat bekend om zijn populaire segmentfunctie, die laat zien hoe je het doet tegen andere lopers op dezelfde route. Premium-gebruikers krijgen ook toegang tot Beacon, een veiligheidsoptie waarmee drie aangewezen contactpersonen jouw locatie kunnen controleren terwijl je aan het hardlopen bent. De hoofdpagina van de app is te vergelijken met een Facebook feed, maar dan voor runners. I love it!

Prijs: gratis

Systeem: iOS & Android

  1. Pro Metronome

Deze tip kreeg ik door van hardloopbuddy Sabine, die na een jaar last van Shin Splints dankzij deze app van al haar kwaaltjes afkwam. Ondanks het feit dat Pro Mentronome bedoeld is voor muziektalenten, is het een geweldig houvast voor hardlopers die opzoek zijn naar een bepaald ritme tijdens hun run. Dit doet de app door een bepaalde beat aan te geven met kleine tikjes, die je gewoon in combinatie met je muziek kunt afspelen. Zo kun je er zeker van zijn dat je pasfrequentie hoog genoeg is. Ideaal is om 170 a 180 passen per minuut te zetten. Je krijgt hierdoor wel sneller een midden-/ voorvoetlanding, wat blessures en narigheid kan voorkomen.

 

Prijs: gratis

Systeem: iOS & Android

  1. RockMyRun

Muziek is, na energiegels ;-), misschien wel de beste manier om je energieniveau tijdens een run te verhogen. RockMyRun kan je daarmee helpen. Deze app stemt het aantal beats per minuut (BPM) van de muziek af op het aantal stappen dat je zet. Zo loop je altijd op de maat van de muziek en motiveert de muziek je ook om je hardlooptempo vast te houden. Rennen zonder je zorgen te hoeven maken over een traag nummer dat je ritme verprutst. Wil je een bepaald ritme rennen? Dat kan! De app heeft ook speciale afspeellijsten gemaakt met een bepaald aantal beats per minuut. De app is gratis, maar om het beste te halen uit deze app moet je toch echt overstappen op een premium abonnement.

 

Prijs: gratis (Premium voor 4,50 p. maand)

Systeem: iOS & Android

  1. Storytel

Het lijkt inmiddels wel of ik een samenwerking heb met Storytel, maar ik beloof je dat dat écht niet het geval is ;-). Storytel is een digitale abonnementsdienst, waarmee je audioboeken kunt luisteren op je telefoon. Het is simpelweg een heerlijke manier om je gedachten te laten gaan, of je dat nou al rennend of liggend doet. Ondanks dat ik mijn abonnement nu heb opgezegd, weet ik zeker dat ik de app weer download zodra er een lange duurloop of marathon op de planning staat. De kilometers vliegen voorbij terwijl je luistert naar een spannende thriller of prachtige roman.

 

Prijs: 9,99 per maand

Systeem: iOS & Android

  1. RoadID

Je gaat er liever niet van uit, maar wij hardlopers komen af en toe op de meest afgelegen stukken. Dat kan soms best eng zijn, je weet niet wie je tegenkomt of wat er kan gebeuren. Better safe than sorry, nietwaar? Met RoadID kun je je locatie delen met familie en vrienden. Mocht je 5 minuten stoppen met bewegen zonder de melding uit te zetten, dan stuurt de app automatisch een sms bericht met locatie naar het contactpersoon. De contactpersoon zelf heeft de app dus niet nodig.

 

Prijs: gratis

Systeem: iOS & Android

  1. FoothPath

Nieuwe routes ontdekken vind ik heerlijk, verdwalen vind ik minder. Helemaal wanneer je al 10 kilometer achter de rug hebt en niet weet hoeveel je er nog staan te wachten. Horror! FoothPath biedt daar de oplossing voor. Van tevoren kun jij een route maken door de route te tekenen over de kaart. Wil jij bijvoorbeeld een rondje lopen door het bos? Teken een route die je wilt en de app leidt jou langs die route. Een nadeel is dat de app verder zelf geen uitgebreide hardloop functies heeft, maar het is natuurlijk ideaal in combinatie met andere hardloop apps.

 

Prijs: 1,09

Systeem: iOS

 

 

Welke app(s) gebruik jij het liefst tijdens je runs?

 

Liefs,

 

Lau