Hier zit ik dan, met mijn Hollandse billen nog steeds op onze Hollandse bank in Purmerend. Vanochtend werd mijn vlucht gecanceld en ik moet je eerlijk toegeven dat ik alle sneeuwvlokjes in Nederland een uur lang één voor één vervloekt heb. Maar hey, die dingen gebeuren en life goes on, right? Mijn baardige Spanjaard moet het nog even zonder zijn Hollandse blondie doen en ik mag nog twee dagen langer van ons kikkerlandje genieten. Terwijl alle autos slippen, de NS spontaan in paniek raakt en alle vluchten geannuleerd worden, is er één vervoermiddel dat me nooit in de steek laat: mijn benen. Niets mooier (en fijner!) dan hardlopen in de sneeuw. Voordat je de prachtige witte stilte trotseert heb ik 5 tips voor je die je moet weten voordat je naar buiten gaat:

Kleed je goed aan
Laagje, over laagje, over laagje. Handschoenen aan en oorwarmers op. Vandaag de dag zijn dikke haarbanden weer helemaal in, mocht je geen ouderwetse oorwarmers hebben zoals ik, dan werken die ook prima. Alles wat je oren ook maar een beetje beschermt is mooi meegenomen!

Rennen op het strand?
Zie het als rennen in het zand: elke stap, elke kilometer wordt je lijf als het waren een stukje teruggeschoven door de losliggende sneeuw. Hardlopen kost je meer inspanning dan normaal en daarom mag je best het dubbel aantal kilometers rekenen. Daarbij komt dat het een nieuwe, onbekende ondergrond is voor je lijf. Laat je lijf rustig wennen om blessures te voorkomen, door het rennen op ijs/sneeuw neem je namelijk hoogstwaarschijnlijk een andere houding aan. Doe in plaats van een 10 kilometer run lekker een 5 kilometer rondje, je merkt snel genoeg dat hardlopen iets meer kracht kost dan normaal. En dat is totally fine!

Neem korte passen 
Bang om uit te glijden? Loop iets rustiger en neem kortere passen. Door kortere passen te nemen houd je meer balans en zorg je ervoor dat je de zwaartekracht aan jouw kant hebt ;-). Droger sneeuw loopt fijner dan gesmolten, natte sneeuw, omdat hier vaak onopvallende, bevroren stukken ijs tussen zitten. Dat vinden wij hardlopers niet fijn.

Wind tegen, dan wind mee
Ren de eerste helft met de wind in je gezicht en op de terugweg met de wind in je rug. Dit is niet alleen fijn omdat je zo op de terugweg iets makkelijker loopt, maar zorgt er ook voor dat je het niet koud krijgt tijdens de tweede helft. Als je het namelijk andersom doet heb je het de eerste helft heet en zweet je hoogstwaarschijnlijk, waardoor je het de tweede helft met flinke wind tegen heel koud gaat krijgen. Dat rent niet fijn.

Koop een nekwarmer
Heb je snel last van je keel tijdens het rennen? Dan kan een nekwarmer, of een hardloopsjaal zoals ik hem graag noem, een goede optie zijn. Deze kun je tot over je neus omhoog trekken zodat je minder last hebt van de koude lucht tijdens het ademen. Ook helpt het tegen allergieën en hoest aanvallen. Dit hoeft er niet suf uit te zien (ik weet dat het zo klinkt), geloof me. Deze van Nike vind ik zelf behoorlijk cool.

En last but not least… Geniet! Het fijne aan rennen in de sneeuw is dat er 9 van de 10 keer bizar weinig mensen en auto’s te bekennen zijn. Zo kun je pas écht genieten van deze witte, stille wonderwereld.

Enjoy your run! Ren jij in de sneeuw?

Liefs,

Lau

 

 

Laura

Written by 

Op mijn blog wil ik je laten zien hoe mooi het leven eigenlijk wel niet is, hoe je het beste uit jezelf kunt halen en je vooral je stimuleren je dromen te durven volgen. Life is good!

    Find more about me on:
  • facebook
  • linkedin
  • youtube