Nog dagelijks krijg ik te horen “Oh, wat heerlijk lijkt me dat, in Spanje wonen!” en niets is minder waar. Zomer 2016 hakte ik de knoop door en vertrok ik met een enorme koffer richting Málaga, Andalucía. Ik heb sindsdien nog geen seconde spijt gehad. Na inmiddels zowel in Córdoba als Málaga gewoond te hebben kan ik maar één ding concluderen: jij wilt hier wonen. En in dit artikel vertel ik je waarom!

  1. De zon schijnt (bijna) altijd

Málaga behoort tot een van de meest zonnige steden van Spanje en de Costa del sol heet dan ook niet voor niets de kust van de zon. Met 320 dagen zon per jaar kun jij non-stop genieten van heerlijke temperaturen én mooi een kleurtje opbouwen. Is dat niet fijn?

  1. Niemand heeft haast

In Nederland zijn we zó gewend aan het haasten dat we zelfs op een rap tempo doorgaan wanneer we helemaal niet op een bepaalde tijd ergens moeten zijn. Ik kwam hier voor het eerst achter toen ik tot 5 keer aan toe teruggeroepen moest worden door Tony en zijn familie, omdat die mijn snelle wandeltempo niet bij konden houden. Onder het motto tijd is geld zorgen we ervoor dat er geen seconde onnuttig ingevuld wordt. Natuurlijk heeft dit ook heel veel voordelen, maar deze oneindige tijdsdruk zorgt voor heel veel stress en kan zelfs leiden tot een burn-out. In Zuid-Spanje is dat wel anders! De Spanjaarden hebben een speciale skill genaamd relaxen. Of te wel: alles tranquilo, tranquilo. Op een vrije dag of in de lunchpauze neemt iedere Spanjaard heerlijk de tijd voor de meest vanzelfsprekende bezigheden, die wij Nederlanders in een rush volbrengen. Na een paar dagen in Zuid-Spanje wordt zelfs de meest haastige, overspande zakenman helemaal zen.

  1. Je wordt hier non-stop knap genoemd

Laten we welwezen: een complimentje op zijn tijd is zo verkeerd nog niet. Helaas zijn wij Nederlanders zo nuchter dat een ander complimenteren zelden tot niet gebeurt. In Spanje is dat wel anders en pakken ze elke gelegenheid aan om je te vertellen hoe mooi je er wel niet uitziet, hoe leuk je jurkje is en hoe prachtig je haar zit. Fijn hè? Maar, don’t get too excited, de Spanjaarden noemen letterlijk iedereen knap. Jong, oud, lang, dun, oma, kleindochter, topmodel of straatkat: iedereen is guapa.

  1. Er zijn ontelbaar veel feestdagen

Terwijl ik dit artikel schrijf heb ik vandaag en morgen “vrij”, samen met de rest van Spanje. Toen ik nog dagelijks vlogde ontving ik regelmatig de opmerking “Is het nou weer een feestdag?” en dat is ook zo gek nog niet. Ook ik ben elke keer weer aangenaam verrast als mijn vriend spontaan weer een dagje thuis kan blijven, een extra lang weekend heeft of zelfs meerdere dagen vrij krijgt, terwijl we in Nederland gewoon doorwerken. Er bestaat hier zelfs zoiets als semana blanca, wat basically inhoudt dat ze (bijvoorbeeld) in Málaga vrij krijgen omdat in Sevilla de feria wordt gevierd en iedere stad verplicht is om evenveel feestdagen te hebben. Voor zover ik weet kregen wij in Purmerend geen vrij als de Volendammers kermis aan het vieren waren ;-).

  1. Je kunt er een goed feestje vieren

Nu we het toch over feestdagen hebben: die Spanjaarden houden wel van een goed feestje! Vooral in de zomer worden er overal botellones georganiseerd, wat iets weg heeft van een grote, openbare picknick maar dan met heel veel sangría en bier. Urenlang zitten de Spanjaarden op bankjes, stoeltjes, in het gras etc. terwijl ze genieten van een drankje onder het genot van live muziek, die ze zelf maken! Je zult meerdere cajones tegenkomen op zo een botellón: houten kastjes die gebruikt worden om het ritme te creëren voor de (flamenco) muziek. Jong en oud zingt uit volle borst en iedereen mag meedoen, terwijl er vrolijk in de handen wordt geklapt op een Spaans ritme. Bereid je ook voor op een goede dosis reggaeton en bachata, waarbij hoe meer schuddende heupen en billen, hoe beter geldt. In Nederland heb ik nog nooit een man met zijn heupen zien schudden, in Spanje is dit eerder regel dan uitzondering. Het fijnste van dit alles is nog wel dat iedereen geaccepteerd wordt zolang je maar mee feest, hoe je ook zingt, hoe je ook danst. No shame in (the Spanish) game! ;-)

Ik zou nog uren door kunnen gaan over waarom ik verliefd ben geworden op Andalucía, maar daarvoor moet je het toch écht zelf beleven ;-).

Ben jij  wel eens in Zuid-Spanje geweest? Wat vond je het leukst aan de Spaanse cultuur?

Liefs,

Lau

 

 

Dit vind je misschien ook wel interessant: