Door niet-hardlopers worden wij hardlopers vaak maar raar aangekeken. Hoe kan iemand er nou vrijwillig voor kiezen om zich uit te putten en in het zweet te werken? Het onbegrip zit hem in dat niet-hardlopers denken dat hardlopen op zíchzelf leuk is. En dat is het niet. Of althans, tenzij je elke run op een mega relaxt drafje onder de perfecte weersomstandigheden loopt, niet helemaal.

Zelfs de meest professionele hardlopers zien soms op tegen hun training. We rennen door regen, storm en kou. We rennen door als we compleet uitgeput zijn of totaal geen zin hebben. Wat is het dan dat ervoor zorgt dat wij hardlopers elke keer tóch de hardloopschoenen induiken? Als calorieverbranding de enige reden was dan hadden we net zo goed een andere sport kunnen doen. Maar nee. Wij hardlopers lopen om meer dan dat. En in dit artikel vertel ik je waarom!

Hardlopers hardlopen omdat…

  1. Het een voldaan gevoel geeft

Wij hardlopers rennen voornamelijk voor het heerlijke gevoel dat we na een run hebben. Een mix van adrenaline en endorfine zorgt er elke keer weer voor dat geweldige, euforische gevoel. Er zijn maar weinig runs waar je spijt van hebt, ongeacht of je van tevoren zin had of niet. Zelfs wanneer je je moe en lamlendig voelt kan één run ervoor zorgen dat je humeur compleet omslaat. Hardlopen geeft een onwijs voldaan gevoel en er is geen workout die daar tegenop kan!

  1. Het je gezond houdt, zowel fysiek als mentaal

De quote Running is cheaper than therapy heb je vast weleens voorbij zien komen. Deze quote klinkt niet alleen mooi, hij is ook nog eens waar. Hardlopen geeft je de tijd om te reflecteren op je dag, tijd om je gedachten te laten varen en helemaal tot rust te komen. De kans is groot dat je na een run ineens een hele andere kijk hebt op dingen. Sommige hardlopers focussen heel de run lang alleen maar op de finish. Andere lopers overdenken de gebeurtenissen van de dag en gebruiken het als een momentje voor zichzelf. In beiden gevallen is een rondje hardlopen het enige wat die persoon nodig heeft om de dag door te komen of goed af te sluiten. Pretty amazing, nietwaar?

  1. Winnen gewoon te gek is. Punt uit.

Alleen niet-hardlopers vragen je na een hardloopwedstrijd op de hoeveelste plaats je gekomen bent. Elke hardloper weet dat de plek niets uitmaakt. Of je nou in de top 10 eindigt of op plaats 10.506: iedereen is bij hardlopen een winnaar. Daar hoef je zelfs niet voor mee te doen aan een hardloopwedstrijd! Versla je op je standaard rondje door het park je eigen beste tijd? Dan ben jij een winnaar. Loop je verder dan je ooit hebt gedaan? Dan ben jij een winnaar. Winning is fun, dat weet elke hardloper als geen ander.

  1. Het nieuwe vriendschappen creëert

Jong of oud, langzaam of snel: hardlopen creëert een band. Als twee hardlopers op een verjaardag er van elkaar achter komen dat ze hardlopers zijn, zullen de twee ongetwijfeld direct een lang gesprek over hardloopwedstrijden, blessures en personal records voeren. Het enthousiasme spat eraf als twee mensen dezelfde passie delen. Hardlopen is een geweldige gespreksstof en de kans is groot dat je er een paar (online) vrienden aan overhoudt.

  1. Het je leven vanuit een ander perspectief laat bekijken

Als hardloper realiseer je je vaak niet hoe fijn het is om een goedwerkend lichaam te hebben tot je geblesseerd raakt. Bijna elke hardloper raakt op een bepaald moment geblesseerd in zijn of haar hardloopcarrière. Een blessure zorgt er niet alleen voor dat we elke stap meer dan ooit waarderen, ook laat het ons inzien dat we enorm geluk hebben dat we überhaupt kunnen rennen. Er zijn genoeg mensen die dit zouden willen doen, maar niet kunnen. Geen wonder dat er vandaag de dag zoveel mensen voor een goed doel lopen. We realiseren ons steeds meer dat het hebben en behouden een gezond lichaam niet zo voor de hand ligt als we dachten. Extra veel redenen om ons extra goed te verzorgen en te blijven trainen.

Hardlopen is en blijft iets magisch.

Waarom ren jij?

Liefs,

Lau