“Nu je toch al 8 dagen op je reet zit en alles eet wat los en vast zit, kan een dagje extra er toch ook nog wel bij?”

Het lijkt me ineens volkomen gerechtvaardigd om mijn wekker een uur te verzetten en mijn geplande run gewoon compleet te cancellen. Mijn keel zit dicht en ik heb in een jaar tijd niet meer zo een keelpijn gehad. Het lijkt wel alsof mijn lichaam het erom doet.

Gisteren had ik nergens last van, toen ik met het grootste gemak een bak pepernoten naar binnen werkte. Na een week schransen voor het leven geeft hij nog even een duwtje de verkeerde richting in.

Gaat niet gebeuren, Lau. Na 8 minuten draaien in bed weet ik mezelf er toch uit te duwen en regelrecht mijn hardloopschoenen in te rollen.

Project 30 dagen gezond is begonnen!

Foto door @luisma_reyes

Wat er mis is gegaan

Als #fitgirl is de lijn tussen gezond en obsessief gezond vaak dun. Een flinterdun draadje gespannen tussen verantwoord eten voor je gezondheid en er compleet in doorslaan. Ook ik heb op het randje gebalanceerd.

Lucky me vond ik niet alleen in Spanje een leuke baardige Spanjaard, maar ook mijn balans terug. Al een aantal jaar eet ik op gevoel en dat gaat prima.

Tot het afgelopen jaar.

Van buiten zie je het misschien niet, maar vanbinnen ben ik niet meer zo gezond als ik ooit was. Dat heeft niets te maken met obsessies of verslavingen, maar juist met het feit dat ik er zo niét mee bezig ben dat het compleet vergeten wordt. Mijn fastfoodlustige vriend en mijn drukke werkschema zorgden ervoor dat mijn prioriteiten ergens anders lagen dan gezond eten.

Ik verkoos het afgelopen jaar tosti’s boven een warme maaltijd (want lekker makkelijk), at meerdere keren per week pizza (want tsja, pizza) en ontbijten deed ik vaak gewoon niet. Dankzij mijn liefde voor sporten is het niet aan me te zien, maar de buitenkant zegt niet altijd iets over de binnenkant.

De challenge

Nu de meeste reisgekte voorbij is en ik het grootste deel van de maand gewoon in Spanje te vinden ben, leek het me de hoogste tijd voor een uitdaging. Om weer tijd te leren maken voor gezonde voeding. Het plezier er weer in terugvinden. Om mezelf te motiveren, om jou te motiveren.

De komende 30 dagen ga ik proberen doordeweeks zo gezond mogelijk te eten. Terug naar de basis: maaltijden met veel groenten en fruit en ongeraffineerde koolhydraten. Drie à vier keer in de week sporten. En veel water en thee drinken.

Dit houd ik allemaal bij in een dagelijks dagboek, hier op LauraBrijde.com. Je zult van maandag tot en met vrijdag om 12:00 een gloednieuw verslagje van mijn dag zien. Wat heb ik gegeten? Gesport? Ging het goed? Of totaal niet?

Zaterdag en zondag blijven de dagen dat ik lekker van een tapasje geniet en (een) wijntje(s) zal drinken. Ik zal deze dagen niet helemaal losgaan maar gewoon eten zoals ik de afgelopen maanden heb gedaan. Sommige weekend zullen gezond zijn, anderen iets minder gezond. Dit wordt niet vastgelegd, maar je kunt er delen van terugvinden in de vlogs!

Ik doe dit voor mezelf!

Ik voel de opmerking al aankomen: “Maar Lau, dat heb jij toch helemaal niet nodig! ”.

Allereerst: Ik heb het wél nodig. Voor mijn gezondheid, mijn energieniveau. Ik vind me er zo slecht uitzien de laatste tijd en naast slaap speelt voeding daar ook een belangrijke rol bij. Maar dan nog: deze uitdaging is geen dieet. Absoluut niet.

Het bestaat simpelweg uit mijn lichaam eindelijk weer eens geven wat het nodig heeft en me er als gevolg hopelijk energieker door voelen. Mijn doel is niet om af te vallen en ik zal daarom ook gewoon eten wanneer ik honger heb. Klinkt makkelijk, maar ik weet uit ervaring dat ik heel vaak te druk ben om te koken (of ik vínd dat ik te druk ben). Het wordt dan ook een uitdaging om weer oprecht tijd te leren maken voor slim boodschappen doen en gezonde maaltijden bereiden. Toch kan ik niet wachten!

Ik hoop dat je motivatie kunt halen uit de komende blogs, inspiratie kunt opdoen uit de eetdagboekjes en vooral dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Anyway, ik zou je reacties enorm waarderen, want ook deze positieve stuiterbal heeft af en toe een beetje motivatie nodig ;-).

We spreken elkaar morgen, zelfde plek (www.laurabrijde.com), zelfde tijd (12:00). Doe jij mee met de 30 dagen gezond challenge?

Fijne dag!

Liefs,

Lau