Grappig hoe vakantie voor de mensen op vakantie zelf voelt alsof het binnen no-time voorbij vliegt, terwijl buitenstaanders al snel het gevoel hebben dat je al een maanden weg bent. Mocht ik mijn moeder geloven dan was ik voor haar gevoel eeuwen op vakantie. Tony en ik beleefden het echter meer als een soort wervelwind van te gekke avonturen- en voor we het doorhadden zaten we weer in het vliegtuig terug naar huis. Om mijn vakantie blues te onderdrukken deel ik de komende tijd extra veel Bali inspo, beginnend met deze blogpost! In dit artikel deel ik je mijn hoogtepunten van de vakantie. Spoiler alert: je boekt na het lezen van dit artikel waarschijnlijk direct een enkeltje naar Bali. Juist ja, een enkeltje.

Note: Volg je me al op YouTube? Daar komen nu 5 Bali vlogs per week online! Om alvast in de vakantiesferen te komen ;-).

Surfen in Canggu

Onze vakantie begon direct op een van de leukste plekjes van Bali: Canggu! Het gebied is nog redelijk local en onaangetast, al merk je wel dat er al behoorlijk wat constructielui in het rond lopen. Ik gok dat Canggu binnen een paar jaar het Seminyak van nu zal worden- en dat zie ik niet als iets positiefs. Ben je opzoek naar de echte relaxte vibes, budget prijzen en surfen? Dan moet je hier zijn. Vooral als je een beetje sportief aangelegd bent zal je hier de tijd van je leven hebben. Er is voor ieder wat: van beginnende surfers tot gevorderden. Ondanks het feit dat je écht surfen niet zomaar in een vakantie leert, stonden Tony en ik allebei de eerste les al op de plank. Er zijn een paar geweldige beach clubs te vinden (Finns Beach Club & The Lawn waren onze favorieten!) en je komt hier helemaal tot rust. Canggu was één van onze favoriete plekken van de vakantie.

We verbleven in het Frii Echo Beach Hotel, op 5 minuten loopafstand van het strand. Ik kan dit hotel zeker aanraden! Goedkoop, schoon & ideale locatie. Verder hebben Tony en ik alles lopend gedaan in Canggu en vonden we het niet nodig om een scooter te huren, het is allemaal redelijk dicht bij elkaar en bovendien is wandelen een leuke manier om actief te blijven op vakantie.

Mount Batur beklimmen

Het staan op een surfplank geeft al een behoorlijke kick, laat staan het beklimmen van een vulkaan! Ik kreeg deze tip van een vriendin van mij die op hetzelfde moment door Bali aan het reizen was en ik moet zeggen dat ik er in eerste instantie niet zo enthousiast over was. Om 02:00 je bed uit komen om vervolgens urenlang in het donker een heftige klim te moeten doen? Dat klinkt niet bepaald als iets wat ik vrijwillig wil doen, laat staan ervoor betalen. Toch ben ik mega blij dat ik het gedaan heb. De zonsopgang eenmaal bovenaan de top was adembenemend en het zien van de kraters was, ondanks de mist, spectaculair. Als je geluk hebt brengt je gids je via een speciale weg over de rand van de kraters weer terug naar beneden. Dit is behoorlijk spannend moet ik toegeven, maar een onwijs toffe ervaring.

Wij boekten de dag van tevoren bij Mount Batur Sunrise Trekking via Whats app (+62 821 4672 0930) en vroegen om een privé gids. Het beklimmen van de berg in groep is mogelijk, maar dat heeft zo zijn nadelen. Je moet eerst in een transferbusje langs meerdere hotels en resorts om de mensen op te halen en er wordt altijd rekening gehouden met de langzaamste van de groep. Daardoor klim je niet op eigen tempo en kun je ook niet zelf kiezen of je de makkelijke (een pad) of moeilijke (onverhard pad, steil omhoog) weg naar de top wilt. Wij kozen voor de moeilijke weg en gingen op een behoorlijk rap tempo omhoog, maar zelfs dat vond ik meevallen. Ik had het verschrikkelijk gevonden telkens te moeten wachten, het is koud op de berg en van stilstaan krijg je het nóg kouder. Spoiler alert: Er leven apen op de top van vulkaan en ze houden ervan om op je hoofd te springen met hun vieze, natte poten. Ik spreek uit ervaring.

De prijs voor een privé gids was 55 USD per persoon, maar dit wist ik af te dingen naar 45 USD per persoon. Een duur grapje, maar keep in mind dat je in totaal zo een 7 uur van huis bent met privé gids, transfer van en naar je hotel en ontbijt inbegrepen.

Tip: neem een dikke trui mee en ontbijt voor je aan de klim begint. Op de top zelf krijg je een ontbijtje, maar de locals klimmen de berg op zonder van te voren te eten. Tenzij je superman bent lijkt dit me niet heel verstandig, ik had flauwgevallen halverwege ;-).

Rijstvelden in Ubud

De rijstvelden in Ubud zijn adembenemend mooi. Ik moet toegeven dat ze het toerisme echt uitbuiten (we betaalden entree en moesten vervolgens elke 100 meter een donatie doen om door het poortje te komen) maar ergens is het ook wel te begrijpen, die mensen hebben niet veel. We kozen ervoor de Tegallalang rijstvelden te bezoeken, waar we bovenaan in een klein schattig barretje een koffie proeverij kregen van een local. Van kokos- tot gemberkoffie, alleen dit was al een ervaring op zich!

Verder hadden ervoor gekozen om elke nacht tussen de rijstvelden te slapen bij Padi Bali Eco Villas. Deze prachtige bamboe huisjes staan op een klein resort midden in de rijstvelden van Padangan, op een half uurtje van Ubud Centrum af. Ik vond het magisch, afgezien van de Gekko die ons elke nacht wakker maakte met zijn ge-Gekko ;-). Ubud zelf vonden we ook spectaculair, aan 5 dagen hadden we niet eens genoeg om alles te doen wat we wilden doen. Tony leefde zich uit op de scooter, die we elke dag voor 4 euro huurden, en op die manier toerden we op eigen houtje heel Ubud door.

Suggesties? Let me know!
Onze reis bestond uit 1001 avonturen en het was lastig er 3 uit te kiezen, maar ik denk dat dit toch echt wel mijn hoogtepunten van de vakantie waren. Afgezien van de witte stranden op de Gili Eilanden natuurlijk- die ons helemaal zen achterlieten.

De komende tijd zal ik veel van mijn Bali tips en avonturen delen. Mocht je een bepaald onderwerp langs willen zien komen, geef dan een gil!

Liefs,

Lau