De volgende tips helpen je niet alleen een betere hardloper te worden, maar ook om het hardlopen een stuk aangenamer te maken. Van pantykousjes tot onder de douche springen met je hardloopkleding aan, we bespreken het allemaal in het artikel van vandaag. Ben je klaar voor 10 running hacks die iedere hardloper moet weten?

 1. Doe niet aan statistisch strekken voor je run. Studies wezen uit dat dit niets doet en zelfs tegen je kan werken. Doe in plaats van daarvan een warming up door middel van dynamische oefeningen, zoals hakkenbillen, knie heffen of rustig dribbelen.

 1. Voorkom hardloopblessures door vóór je run de tijd te nemen voor een “alfabetische oefening”… Met je voeten! Teken het alfabet in de lucht met je tenen en bereid zo je enkels voor op de run die hen te wachten staat. Klinkt gek, maar je enkels losschudden voor een zware run is echt zo een gek idee nog niet.

  1. Heb je écht geen zin om te hardlopen, focus je dan op het aantrekken van je hardloopkleding. Beloof jezelf dat je op zijn minst je om gaat kleden en daarna beslist of je wel of niet de deur uit gaat. Je zult zien dat je 9 van de 10 keer toch kiest voor die run. Meestal zorgt omkleden er alleen al voor dat je een enorme dosis motivatie krijgt! Oh, enneh, een nieuwe hardloopoutfit werkt ook áltijd ;-). Hier vind je de links naar mijn ultrafijne Nike Clasis Swoosh sportBH en Nike Speed Running legging.

 1. Heb je een lange afstand op de planning staan? Download een audioboek! Geen betere manier om je gedachten te laten gaan tijdens een spannende thriller of romantisch verhaal. Dit kan via iTunes of bijvoorbeeld Storytel, waar je voor een paar euro per maand onbeperkt audioboeken kunt luisteren.

 1. Blaargevoelig? Doe pantykousjes aan onder je sokken. Deze truc komt van soldaten, die zweren bij het dragen van panty’s om blaren te voorkomen. Wie niet waagt, wie niet wint.

 1. Geen zakken? Bewaar je sleutel tussen je veters! Ik zweer hierbij, niet zozeer omdat ik geen zakken heb, maar omdat ik het klingelgeluid van sleutels niet uit kan staan tijdens het hardlopen. Bovendien is het heerlijk om soms met helemaal niets in je handen of zakken de deur uit te gaan. Je kunt er ook specifiek op letten bij het aanschaffen van een nieuwe hardlooplegging. Zo heeft de Nike Racer thight een heel handig zakje aan de zijkant van je benen waar je zowel je sleutel als iPhone kunt bewaren. Win-win!

 1. Maak een running afspeellijst met songs met meer dan 125 beats per minuut. Ook hier heeft studie bewezen dat snelle songs onze workout makkelijker maken en ons motiveren. Een win-win!

 1. Shin Splints is misschien wel de meest voorkomende hardloopblessure. Ook ik werd tijdens de training voor mijn eerste marathon slachtoffer van deze kwaadaardige blessure en heb er tot op de dag van vandaag nog steeds weleens last van. Door de juiste oefeningen voorkom je heel veel narigheid. Deze kuit, enkel en voetversterkende oefeningen kosten maar 10 minuten van je tijd en kun je vooraf aan je training doen.

 1. Spring onder de douche met je hardloopkleding aan! Oké, deze tip klinkt misschien een beetje vreemd en ook ik moet hier nog aan wennen, maar ik denk dat alle hardlopers gek worden van de hoeveelheid was die we dagelijks moeten draaien. Ik zag deze tip voorbij komen bij Matt Frazier. Wat hij aanraadt? Direct na het rennen de douche onder springen, de kleding goed nat wrijven en ze vervolgens uithangen en bij je volgende run weer aandoen. Dit kun je 2 of 3 keer herhalen, voordat je ze echt in de wasmand gooit. Scheelt een hoop werk én was.

 1. Heb je het zwaar tijdens een training of race? Probeer je dan op iets kleins te focussen. Zo gaf ik mezelf kleine, mentale beloningen tijdens de New York marathon waardoor ik geen één moment een mentale breakdown heb gehad. Ik moest aan het begin van de race al plassen, maar beloofde mezelf dat ik dat pas op kilometer 10 mocht doen. Zo leefde ik de eerste 10 kilometer naar dit moment toe. Vervolgens vertelde ik mezelf dat ik om de 10 kilometer een energie gelletje mocht. Weer een moment waar ik naar uitkeek. Als laatste sprak ik met mezelf af dat ik pas muziek mocht opzetten wanneer ik het écht nodig had. Gevolg? Toen ik op kilometer 32 mijn afspeellijst aanzette kreeg ik een enorme motivatie boost. Zo vlogen de 42 kilometers voorbij!

10 weken terug begon ik in samenwerking met Actiecode.nl en Nike jou te motiveren en inspireren om te gaan hardlopen. Met later deze week de laatste video sluiten we deze te gekke samenwerking alweer af. Ik vond het enorm gaaf en hoop dat je iets hebt gehad aan de Instagram posts, artikelen en video’s van de afgelopen weken. Zelf blijf ik je hier op LauraBrijde.com natuurlijk lekker motiveren op hardloopgebied en zal je van mij voorlopig nog niet af zijn. Ben je benieuwd naar de items die ik op de foto’s in dit artikel draag? Check dan deze pagina, waar je tevens een samenvatting van al mijn content van de afgelopen weken vindt.

Wat is jouw ultieme running hack?

Liefs,

Lau