“Lau, waarom gaan we niet samen op een vechtsport? Jezelf leren verdedigen kan nooit kwaad.”, zei Tony toen we net in Málaga kwamen wonen. Op zich leek wat zelfverdediging me geen gek idee en bovendien zou het een mooie gelegenheid zijn om gezellig met mijn vriend sportief bezig te zijn.

Zucht, leer mij m’n luie Spanjaard kennen.

Inmiddels zijn we 5 maanden verder en heeft mijn vriend nog steeds geen stap in de Muay Thai School gezet. Maar goed, ondanks mijn vriend’s gebrek aan motivatie ben ik hem reuze dankbaar. Zonder hem had ik namelijk nooit kunnen zeggen dat ik nu aan een vechtsport doe. Wie had dat ooit gedacht! Muay Thai bevalt me meer dan ik ooit had durven dromen en ik begin nu na een aantal maanden fanatiek trainen echt vooruitgang te merken. Ik duik niet meer constant weg en vang niet meer alle klappen op. Ook durven anderen ineens harder te slaan. Pijnlijk, maar dat neem ik als een compliment ;-). Ja, deze vechtsport heeft me goed gedaan en ik weet zeker dat het zo veel meer vrouwen goed zou doen.

In het artikel van vandaag deel ik 8 redenen waarom iedere vrouw aan een vechtsport zou moeten doen!

 1. Zelfvertrouwenboost gegarandeerd
  We zijn ons er steeds meer bewust van dat wij vrouwen niet zomaar vrouwen maar power women zijn en dat wat sport betreft niets ons te gek is (Kijk naar alle CrossFit dames, voetbalvrouwen, etc.). De gedachte dat je jezelf kan verdedigen in een gevaarlijke situatie geeft nét het beetje zelfvertrouwen dat je nodig hebt, geloof me.
 2. Uiterlijk doet er niet toe
  Heel lang heb ik de druk gevoeld om er net zo goed uit te zien als de rest (a.k.a. de Instagramwereld). Hoe meer spiermassa, hoe beter. Hoe ronder de billen, hoe mooier. Hoe platter de buik, hoe knapper. Dit onrealistische beeld zorgt voor veel narigheid, je kunt nou eenmaal niet met een appelfiguur een zandloperfiguur nastreven en andersom. Of in mijn geval, met een rechte, dunne bouw overdreven curves creëren. In de vechtsport wereld gaat het er niet om hoe rond je billen zijn of hoe groot je biceps. Wat zeg ik, een van de krachtigste en beste atleten uit mijn groep is zelfs mager, maar hij slaat sneller en beter dan twee grote mannen bij elkaar. Dit vind ik zo mooi aan de vechtsport: dik, dun, groot, klein; het maakt allemaal niet uit en zegt niets over je kwaliteiten.
 3. Je leert met pijn omgaan
  De trainingen van een vechtsport zijn te vergelijken met CrossFit trainingen: snel, intensief en vooral heel zwaar. Je zult ook regelmatig een nare klap opvangen of doorgaan terwijl je écht niet meer kan. Als er iemand op je in slaat kan je moeilijk stoppen om even te pauzeren. Als je mentaal met deze pijn om kunt gaan, zal er geen moeilijk werkproject of zware dag zijn die jou neer kan halen!
 4. Voel je sexiër dan ooit te voren
  Zoals ik hierboven al zei zijn de trainingen enorm intensief. Om echt vooruitgang te kunnen zien is het noodzakelijk dat je minimaal 2 keer per week gaat. De trainingen zijn lang, meestal tussen de 1,5 en 2 uur in, en een combinatie van Tabata, HIIT en gewichttraining. Je traint zowel je armen, rug, buik als benen. Na een paar maanden ben je in top shape, geloof mij.
 5. Het creëert discipline
  Het is niet leuk keer op keer de klappen op te vangen en als een zak aardappelen tegenover je mede-vechter te staan. De eerste keren dat je tijdens het sparren alleen maar verliest zul je je misschien schamen. En juist dát is wanneer je door moet gaan. Een vechtsport leert je dat je moet werken voor je doelen en dat je dit niet zomaar cadeau krijgt. Vallen en opstaan. Het creëert discipline.
 6. Je leert nieuwe mensen kennen
  Hardlopen is geweldig, maar het is niet de beste manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ik koos voor Muay Thai omdat ik wist dat ik op die manier veel in contact zou komen met anderen in Spanje en niets bleek minder waar: Ik heb inmiddels contact met twee handen vol stoere meiden die net zoveel genieten van deze sport als ik doe. Het mooie is ook dat deze meiden allemaal totaal verschillend zijn, maar toch een klik met elkaar hebben. Het is leuk om dankzij een sport mensen te leren kennen waar je waarschijnlijk zelf nooit op afgestapt zou zijn.
 7. Het is ideaal in combinatie met hardlopen (of andere duursporten)
  Zijn er überhaupt hardlopers die áltijd braaf zijn of haar spierversterkende oefeningen uitvoeren? Ik ben er in ieder geval niet één van. Ik merkte tijdens mijn eerste Muay Thai trainingen dat ik tijdens de explosieve oefeningen helemaal stuk ging. 5 minuten keihard touwtje springen, jumping squats, crunches, etc. zonder pauze. Diezelfde oefeningen werden me al maanden aangeraden door mijn fysio en doe ik nu standaard twee keer per week tijdens mijn Muay Thai lessen. Maakt het een stuk leuker dan thuis op een matje en als je écht niet meer kan… Dan zit er niets anders op dan doorgaan ;-). Deze extra kracht in mijn benen en core helpen niet alleen blessures te voorkomen maar zorgen ook voor meer explosiviteit en dus snellere benen tijdens mijn runs. Win win!
 8. Je hebt respect en geduld voor elkaar
  Ondanks dat het nogal een grove sport is wordt er keer op keer benadrukt hoe belangrijk het is voorzichtig met elkaar om te gaan en vooral respect te hebben voor elkaars niveau. Natuurlijk, tijdens het sparren is het normaal dat je een paar klappen krijgt, maar dit mag nooit met volle kracht. Het is niet de bedoeling dat je elkaar blesseert of een tand uit de mond slaat. We doen tijdens het sparren altijd rondes van 1 minuut of 30 seconden waarna we wisselen van partner. Dit betekent dat ik soms ook tegenover professionele, grote gasten sta. Ondanks het feit dat op die manier mijn tegenstander niet voluit kan gaan en het voor hem waarschijnlijk niet eens moeite kost, geeft hij mij toch de tijd en ruimte om te proberen en te oefenen. Zo wordt je beter, zo boek je vooruitgang. Bij Muay Thai heb ik geleerd dat het soms ok is om niet voluit te gaan tijdens een training en geduld te hebben met iemand die een paar niveaus lager zit dan jou. Jij bent andersom weer blij als iemand met meer ervaring de tijd neemt om je te helpen en te verbeteren.

Doe jij aan een vechtsport of denk je dat je dit ooit zult gaan doen?

Liefs,

Lau