Je ‘s ochtends opmaken in de bus, naar je werk fietsen & lekker op een terrasje in de zon mensen kijken. Hoe normaal onze dagelijkse bezigheden ook voor ons lijken, niet voor iedereen zijn deze dagelijkse bezigheden zo vanzelfsprekend. Eerder schreef ik een artikel met 10 rare gewoontes in Andalucia, vandaag deel ik 10 rare gewoontes die me op zijn gevallen in Nederland. Let’s start!

 1. Peper & zout
  Geen maaltijd zonder wat peper en zout, toch? Wij Nederlanders vinden het de normaalste zaak dat het peper en zout vaatje standaard op tafel staat, zowel thuis als in restaurants. Misschien ook zo gek nog niet, want wij Nederlanders zijn zó gewend aan de kant-en-klare (zoute) maaltijdmixen dat we niet beter weten. Hoe zouter, hoe beter. In Spanje zie je nergens in een restaurant peper of zout op tafel staan en vraag je om wat extra zout bij je schoonmoeder thuis dan zal ze dat niet bepaald als een compliment opvatten.
 2. Mensenkijken
  Is het je ooit opgevallen dat bijna alle terrasstoeltjes in Nederland één richting op staan? Nederlanders houden ervan om lekker om zich heen te gluren en even lekker mensen kijken is zelfs een ware activiteit geworden. “Wat gaan we doen vandaag? Zullen op een terrasje even lekker mensen kijken?”. In Spanje zien Tony en ik altijd in één oogopslag wanneer het om Nederlanders gaat. Die zitten namelijk allemaal stilletjes naar de mensenmassa gericht, terwijl de Spanjaarden in een kringetje druk aan het kwebbelen zijn!
 3. Hagelslag, schuddebuikjes en muisjes
  Heb je er ooit bij nagedacht hoe raar het eigenlijk wel niet is dat wij snoepgoed op ons brood doen? Van hagelslag tot zoete gekleurde muisjes: je ziet het alleen in Nederland.
 4. Fietsen is een kunst
  Dat we veel meer fietsen dan in het buitenland is geen nieuws, maar dat fietsen in sommige landen zó een opgave is had ik nooit gedacht. Je zou denken dat iedereen kan fietsen, maar niets blijkt minder waar. Mijn mond viel open toen ik met Tony zijn zus en haar vriendin richting het stadje in Purmerend wilde fietsen. Die weg bestaat uit één lang en recht fietspad en binnen vijf minuten sta je in het centrum. Toch vertikten beide meiden het fietsen een kans te geven. Toen ik eindelijk de vriendin zover kreeg om in de straat het een stukje te proberen viel ze om. We zijn uiteindelijk lopend gegaan…
 5. Dubbel zoveel kerst
  Tsja, als je een vriend hebt dan is het wel zo handig om twee kerstdagen te vieren. Kun je de eerste kerstdag mooi op bezoek bij de schoonfamilie en de tweede dag bij je eigen fam langs. Wij Nederlanders hebben ook echt overal een praktische oplossing voor!
 6. Sinterklaas komt uit Spanje, maar niemand kent hem
  Wanneer ik mijn Spaanse vrienden probeer uit te leggen dat Sinterklaas met de boot vanuit Spanje komt kijken ze me met grote ogen aan. Ook kunnen ze er niet over uit dat er een verschil zit tussen sinterklaas en de kerstman. Ze hebben toch allebei een lange witte baard en rood pak?
 7. Gluren bij de buren
  Is het je ooit opgevallen dat we allemaal onze gordijnen open hebben staan? Mijn ouders maken elke avond standaard een wandeling door Purmerend en ik ga een enkele keer mee. Vooral in de winter is dit leuk, omdat je overal lekker even naar binnen kan kijken en alle kerstbomen kunt bewonderen. Toen ik voor het eerst Tony mee naar Nederland nam kon hij er niet over uit: waarom had iedereen in vredesnaam alles open?
 8. Kin omhoog, ogen dicht
  Zodra onze Piet Paulusma een zonnige dag voorspelt gaan we allemaal spontaan op terrasjes zitten of bellen we onze vrienden en trekken we massaal naar het strand. Veel is hier niet voor nodig: met zo een 21-23 graden zijn we al dolgelukkig. Je ziet dan ook meer mensen met hun ogen gesloten en hoofd iets opgetild richting de zon gedraaid dan samen kletsen. Ach, met zo weinig zonnige dagen per jaar moeten we ook wel genieten van de mooie dagen die het kikkerlandje ons biedt, toch?
 9. Lekker gemixt
  Als ik me ergens aan kan ergeren dan is het wel dat ik op een feestje in Spanje altijd alleen de vrouwen spreek. In Nederland heb ik altijd enorm veel (mannelijke) vrienden gehad en in Spanje lijkt dat niet zo gewoon te zijn als in Nederland. Het feit dat wij in de kroeg of thuis op een feestje altijd lekker gemixt staan en kletsen met jan en alle man is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken.
 10. Openbaar opmaken
  Om 06:00 ‘s ochtends je make-up doen, daar heb je toch geen tijd voor? In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat je je opmaakt, haren borstelt en tandenpoetst (hah, grapje) in de bus of trein. In het buitenland denken ze daar wel twee keer over na. Misschien heeft dit ook iets te maken met ons motto tijd is geld en ik geef toe: het is toch ook heel handig?

Heb jij nog een rare gewoonte om aan de lijst toe te voegen?

Liefs,

Lau